POGOSTITEV PREDSEDNIŠKI PALAČI
V sredo, 31.1.2024, je v Predsedniški palači v Ljubljani potekal sprejem predstavnikov
humanitarnih organizacij. Dogodek je priredila predsednica Republike Slovenije, gospa
Nataša Pirc Musar. Ker predsednica pri svojem udejstvovanju posveča veliko pozornost
promociji trajnostnega razvoja, je povabila osnovnošolce, ki sodelujejo v vseslovenskem
projektu Kuhnapato, da za goste pripravijo pogostitev v obliki lokalno značilnih prigrizkov.
Z velikim ponosom, častjo in še večjo tremo so otroci izvedli predstavitev na način, kot jim
gre najbolje. Skupinici OŠ Šturje iz Ajdovščine in OŠ Središče ob Dravi sta pripravili inovativno
pogostitev, vsaka s po tremi različnimi jedmi. Upoštevali sta dostopnost in značilnost
sestavin okolice šole in letnega časa ter kreacije oblikovali očem in vsem ostalim brbončicam
prijazno. Ob gostovanju v protokolarni kuhinji so mnenja, nauke o dekoraciji in znanje o
tradicionalnih jedeh otroci izmenjali s tamkajšnjimi profesionalnimi kuharji, ki smo jim ta dan
odvzeli dobršen del delovnih površin. Bučne pogačice s kančkom štajerske zaseke, koruzni
krapec z ajdovim namazom in fižolov namaz s črno redkvijo na rženem podstavku, ter vse to
dobro začinjeno z bučnim oljem, je ustvarila skupinica iz »mesta buč«. Polento s pečeno
zeleno in pršutom, kruhke z rdečo peso, žajbljem in mladim sirom ter oljčno kremo v pečenih
blekih so kreirali in ponudili »Ajdovci«. Navdušili so sprva kuharje in strežno osebje, takoj za
tem pa vse prisotne na dogodku. Vsi so z navdušenjem poskušali jedi in prisluhnili
pripovedovanju otrok o načinu, vzrokih priprave ter zakaj je dobro, da znamo kuhati ter tako
skrbeti za zdrav in odgovoren, t.j. trajnostni način prehranjevanja.

Društvo Vesela kuhinja

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)