Projekt OBVODNA PEDAGOGIKA smo začeli razvijati v našem vrtcu v šolskem letu 2021/22 v sklopu projekta ERASMUS+.

Vrtec Navihanček pri Osnovni šoli Središče ob Dravi leži v severovzhodnem delu Slovenije tik ob državni meji, na točki, kjer reka Drava zapusti našo državo. Kraj je kulturno, zgodovinsko in naravno povezan z reko Dravo. Kljub tej povezanosti pa v predšolskem obdobju ne dajemo posebnega poudarka obvodni pedagogiki.

Obvodni svet nam je najbližji, najbogatejši ekosistem, v katerega lahko vnesemo vsa področja kurikula.

Ob reki Dravi je v našem okolju najlepše ohranjen poplavni gozd v Sloveniji, ki je zaščiten z dvema projektoma in sicer z evropskim projektom Natura 2000 in kot krajinski park.

S projektom želimo doseči dvoje:

  1. doseči večjo aktivnost v naravi, spoznavanje obvodnega in vodnega življenja, kulturne in naravne dediščine našega kraja, vrste kmetijstva, ki jih najdemo v bližnji okolici,  raziskovanje obrežja, mokrišč, potokov, ribnikov, iskanje bobrovih bivališč, zaščitenega hrčka in različnih vrst ptičev. Med samim projektom se bomo učili skrbeti za naše čisto okolje, varčevati z vodo, skrbeti za rastline ob vodi in živali v vodi.
  2. izboljšati lastne kompetence in oblikovati nove metode in didaktike dela, s katerimi bi otrokom omogočili učenje skozi igro v naravi. S tem bi se tudi prilagodili na drugačne razvojne in vzgojne potrebe otrok. Hkrati bi s tem projektom pomembno posegli v lokalni prostor, ozavestili nove vsebine in predstavili obvodno pedagogiko kot obliko naravnega učnega okolja.

Projekt v vrtcu koordinirata Katja VOLGEMUT in Helena PAJEK.

Projekt sofinancira evropska unija.

(Skupno 67 obiskov, današnjih obiskov 1)