OBVESTILA IN NOVIČKE

OKRASILI SMO SMREKO V VRTCU IN ZUNAJ NA TRGU

Danes zjutraj smo se najprej lotili okraševanja smreke v garderobi vrtca. Ko smo končali smo skupaj zapeli in zaplesali.

Potem smo veliko smreko pomagali okrasiti tudi na Trgu talcev pred občinsko stavbo, v avli pa smo se okrepčali s toplim čajem in piškoti.

SODELOVANJE S 1. RAZREDOM

Otroci pred vstopom v šolo so v četrtek, 1. 12. 2022, imeli drugo srečanje s 1. razredom.

Dobili so se v učilnici prvošolcev, kjer so ustvarjali v treh delavnicah. Nastali so lepi okraski za smreko, ki jo bodo postavili pri vhodu v šolo.

ZOBNA PREVENTIVA V VRTCU

Tudi v vrtcu nas je obiskala zobna sestra Špela, ki nas je učila pravilnega ščetkanja zob. Usvajali smo tehniko umivanja zob: “žiga žaga” – umivanje zgornje in spodnje grizne ploskve in “rišemo sončke” – na koncu se nasmejimo in krožimo.

PRLEŠKI ZAJTRK

V vrtcu poleg Tradicionalnega slovenskega zajtrka obeležujemo tudi “prleški zajtrk.” Le-tega smo izvedli v vseh petih skupinah, v ponedeljek, 28. 11. 2022. Najprej nam je kmečka gospodinja v prleščini povedala in predstavila jedi in pijače, ki spadajo k prleški jüžini, potem pa smo še sami poskusili domači črni kruh, zobl, klobase, ocvirke, meso s tünke, kisle kumare in luk ter čaj.

Dobro smo se okrepčali!

POSNETEK “LETI MOJA ČEBELCA”

Vabljeni k ogledu in poslušanju posnetka: https://youtu.be/nZEIEGP2uqE

ZOBNA PREVENTIVA V SKUPINI PEDENJPED

V sredo, 23. 11. 2022, je otroke skupine Pedenjped obiskala zobna sestra Špela. Skupaj so se učili pravilnega ščetkanja zob.

OBISK KNJIŽNIČARKE IZ KNJIŽNICE FRANCA KSAVRA MEŠKA ORMOŽ

Skupini Prijatelji in Radovedne bučke je danes obiskala knjižničarka Simona.

Otroci skupine Pedenjped so ta teden prinašali stvari, ki so jih potrebovali za izdelavo prazničnih venčkov. Iz jesenskih plodov, zelenja, okraskov, svečk …, so jih izdelali sami.

Pri delu so bili zelo kreativni in so uživali!

…..ko dobra dejanja naredijo srečne ljudi….

Hvala vsem mimoidočim, ki jih je osrečil naš kamenček. Otroci se bodo z veseljem posladkali ❤️

MEDNARODNI DAN MOŠKIH

19. november se kot MEDNARODNI DAN MOŠKIH zaznamuje od leta 1999 in sicer vsako leto. Zdaj praznujejo ta dan že v več kot 70 državah sveta. Na ta dan so v središču pozornosti moški in sicer v zvezi s promocijo zdravja moških, z izboljšanjem odnosov med spoloma, s pomembnostjo vloge moških in njihovega prispevka k družbi, v družini, v zakonu ter pri vzgoji in osebnostnem razvoju otrok.

Ta dan smo se spomnili na moške tudi v vrtcu Navihanček. Pri vhodih v vrtec in v skupino v šoli, smo pripravili kotiček zanje.

Dragi moški, vabljeni, da si še tudi v ponedeljek iz košarice vzamete misel, namenjeno vam.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK je osrednji dogodek Dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo tretji petek v novembru. Letos je bilo to v petek, 18. novembra 2022.

Gre za tradicionalen slovenski zajtrk, ki je sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka ali drugega svežega ali suhega sadja brez dodanega sladkorja.

V našem vrtcu smo ga obeležili na svoj način. Pogovarjali smo se o hrani in njenem izvoru, ki jo uživamo ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku.

Spoznavali smo življenje čebel, se igrali “čebelje” igre in si izdelovali čebele, ki si jih lahko ogledate na hodniku vrtca.

Zapeli in posneli smo tudi pesem “Leti moja čebelca.” Posnetek si boste lahko v naslednjih dneh ogledali na kanalu YouTube.

OBISK ČEBELARJA

Obiskal nas je čebelar Boris Borko iz Čebelarstva Borko.

Predstavil nam je delo čebelarja in čebelarsko opremo, okušali smo med in medenjake ter zapeli pesem “Leti moja čebelca.”

Druženje v skupini Lunice in Bibe s Centrom starejših občanov Ormož

OBISK KMETIJE MASTEN – TKALEC

V okviru tedna v katerem obeležujemo slovenski tradicionalni zajtrk, smo se v torek, 15. 11. 2022 iz vrtca Navihanček pri OŠ Središče ob Dravi, odpravili na kmetijo pogledat, od kje dobimo maslo in mleko. Otroci so si ogledali krave in telička. Gospa Jožica je otrokom predstavila živali in pokazala, kako poteka molzenje krav. Pozdravil nas je tudi njihov čuvaj pes Piko. Vzgojiteljice in otroci se zahvaljujemo gospe Jožici in gospodu Slavku za ogled in predstavitev na njihovi kmetiji.

MEDNARODNI DAN PRIJAZNOSTI

Ob mednarodnem dnevu prijaznosti, ki ga obeležujemo 13. novembra, smo v vrtcu Navihanček Središče ob Dravi izdelali kamenčke prijaznosti s spodbudnimi besedami in mislimi.

Kamenčke smo odnesli po različnih ustanovah v kraju, kjer si jih lahko mimoidoči vzamete in si tako polepšate dan.

Kamenčke lahko najdete v trgovinah Tuš in Mercator, v baru Vanilla Caffe – ex Bar Pelican in pivnici Folk, v stavbi občine, na Oljarni in v Zdravstvenem domu, v frizerskem salonu Sandra in v vrtcu.

#nakljucnaprijaznost

#danprijaznosti

#kamencekprijaznosti

IZLET V ORMOŽ

Dijaki predšolske vzgoje z mentorico Sonjo Bezjak so nam pripravili zanimive in poučne matematične delavnice, skozi katere smo utrjevali barve, poimenovali like in spoznavali števila.

Ogledali smo si tudi Razstavo malih pasemskih živali, se sprehodili skozi mesto Ormož in si ogledali Martinov sejem.

SODELOVANJE S KNJIŽNICO FRANCA KSAVRA MEŠKA ORMOŽ

Skupino Pedenjped je obiskala knjižničarka Simona Sakelšek. Igrali so se igro kviz o jeseni, se z igro umirili, prisluhnili zgodbi Zlati želod in listali po knjigah.

PRVA IZMENJAVA V PROJEKTU ERASMUS+

Vzgojiteljici Katja Volgemut in Helena Pajek sta se udeležili pet dnevne izmenjave v okviru projekta Erasmus+.

Na prvi tako imenovani Job shadowing sta se odpravili v hrvaški Vrtić Olge Ban v Pazin.

Tam sta spoznali delo in organizacijo vzgojno izobraževalnega dela predšolskih otrok. Otrokom sta skozi vzgojno dejavnost predstavili naš jezik in naše delo.

Istočasno so bile na izmenjavi kolegice iz Španije, ki so nam prav tako predstavile njihov jezik in način dela v njihovih centrih.

To je bila zelo dobra izkušnja za razvijanje jezikovnih, strokovnih in metodičnih kompetenc.

#Erasmus+#Jobshadowing#Pazin#VrtićOlgaBan

VKLJUČILI SMO SE V MEDNARODNI PROJEKT ERASMUS+

Vrtec Navihanček se je v šolskem letu 2022/2023 vključil v mednarodni projekt Erasmus+, ki nam nudi mednarodno sodelovanje v projektih na daljavo, izobraževanja in usposabljanje v tujini za pedagoško osebje v sodelovanju s Cmepiusom.

Gre za mednarodno sodelovanje z drugimi vrtci in partnerji.

RAZSTAVA NA TRGU OB PRAZNIKU BUČ

Tudi letos smo vzgojiteljice in otroci ob povabilu zaposlenih iz Oljarne Središče, združili moči in material, da je nastala lepa in bogata razstava. Osnovni material so bile buče – male in velike, okrogle in podolgovate, zelene in oranžne … Uporabili smo tudi koruzo, slamo, stara oblačila in nekaj umetnega materiala.

Če se sprehajate mimo, vabljeni, da si jo tudi ogledate!

SPREHOD S POLICISTOM – “Varno v prometu”

V skupini Radovedne bučke in Pedenjped so imeli v torek, 7. 9. 2022, obisk s policijske postaje. Obiskal jih je gospod policist Kristijan, ki jim je podal pomembne napotke za varnost v prometu. Z obema skupinama se je odpravil tudi na sprehod in otroke podučil o pravilih, ki jih je treba upoštevati kot pešec v prometu.

OBVESTILO O PREVENTIVNEM RAVNANJU

(Skupno 6.836 obiskov, današnjih obiskov 5)