OBVESTILA IN NOVIČKE

DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Letos obeležujemo prvi slovenski dan brez zavržene hrane – 24. 4. 2022. V skupini Lunice so spekli Žemljine pogače – “žemeljščak”, po receptu babice. Kruh in žemlje, ki so ostale od velike noči, so uporabili in pripravili novo okusno jed.

#danbrezzavrzenehrane#ekosola

DAN PRAVLJIC

V torek, 19. 4. 2022, dan po velikonočnem ponedeljku, smo si v vrtcu v okviru projekta OBJEM, pripravili čisto pravi dan pravljic. Vsaka skupina je pripravila zgodbo z vlogami otrok. Ogledali smo si pravljice: Mali medo, Muca Copatarica, Trije metulji, Pikapolonica in pike, Pod medvedovim dežnikom.

PRAZNIČNA PEKA V SKUPINI PEDENJPED

Ob prihajajočih praznikih vzgojiteljici Petra in Polona pripravita za otroke skupine Pedenjped, praznično peko. Pred letošnjo Veliko nočjo so otroci izdelovali gnezdeca s pirhi. Pri delu je otrokom pomagala tudi gospa Ivanka Jurgec – organizatorka prehrane, ki je že zjutraj zamesila testo. Ko so otroci z vzgojiteljicama prišli v gospodinjsko učilnico je bilo testo že vzhajano. Oblikovali so polžke iz katerih so potem poskušali splesti kito. Ko je bila kitka gotova in oblikovana v krog – gnezdo, je manjkala samo še jajčka. Otroci so vsak v svoje gnezdo na koncu položili še vnaprej obarvano jajčko. Vse skupaj se je speklo in na koncu izgledalo ter dišalo čudovito.

SKUPNI VELIKONOČNI ORIENTACIJSKI POHOD

V četrtek, 14. 4. 2022, pred Veliko nočjo so se otroci in zaposleni odpravili na pohod do središke “bregače.” Ob uspešno opravljenih nalogah po poti – otroške uganke, smo na cilju našli velikonočnega zajčka. Ta je otrokom ob zgodbi razložil, kako so nastala velikonočna čokoladna jajčka. “Mmmm, bila so okusna.”

Obljubil je, da drugo leto spet pride.

SODELOVANJE Z ZDRAVSTVENIM DOMOM ORMOŽ

V skupinah vrtca je otroke drugič v tem šolskem letu obiskala medicinska sestra Marjana Kelenc – izvajalka zdravstvene vzgoje s Centra za krepitev zdravja Ormož. Veliko so se pogovarjali o zdravju, zdravi prehrani in tako izvedli delavnico z naslovom “Zdrav način življenja.”

Svetovni dan zdravja – 7. april

Svetovni dan zdravja smo obeležili tudi v vrtcu.

Skupina Lunice so se v spremstvu svojih družin odpravili na izlet z vlakom v Ormož.

Skupina Pedenjped pa je izdelala novo prehransko piramido, se pogovarjala o zdravju in kako le-tega ohranjati. Dan pred svetovnim dnevom zdravja, pa so se odpravili tudi na pohod do Obreža. Vmes so si nabirali novih moči z vodo in sadjem.

DEJAVNOSTI OB SVETOVNEM DNEVU OZAVEŠČANJA O AVTIZMU

Otrokom morda ni lahko razložiti avtizma. Prav zato smo se vzgojiteljice tega pojma lotile vsaka po svojih močeh in sposobnostih otrok. Danes, na dan pred svetovnim dnevom avtizma, smo tako na pobudo Osnovne šole Stanka Vraza, za otroke vseh starosti pripravile različne dejavnosti. Otroci so lahko prisluhnili pravljični uri, ogledali smo si posnetek otroka z avtističnimi težavami, se veliko pogovarjali in nazadnje izobesili modre balone pred vrtcem oz. šolo.

SREČANJE Z MAMICAMI V SKUPINI PEDENJPED

V sredo, 30. 3. 2022, popoldne, so nas v skupini Pedenjped obiskale mame otrok.

Organizirali smo srečanje ob minulem materinskem dnevu. Pripravili smo jim kratek program, v katerem so si lahko ogledale dramatizacijo o deklici Pomladi, prisluhnile deklamacijam in pesmici ter se prepoznale v kvizu. Zaključili smo z razdelitvijo daril – voščilnic in s pogostitvijo ter druženjem. Imeli smo se lepo!

NOVI KNJIŽNI KOTIČEK SKUPINE PRIJATELJI

Skupina Prijatelji z vzgojiteljicama, so si v okviru sodelovanja v projektu OBJEM, uredili novi knjižni kotiček v igralnici.

OBELEŽITEV SVETOVNEGA DNEVA VODA V SKUPINAH BIBE IN LUNICE

V vrtcu smo obeležili svetovni dan voda, ki je bil v torek, 22. 3. 2022. Otroci skupine Bibe in Lunice so si ogledali poučen posnetek o vodi, ki ga je pripravil NIJZ. Izvedli so naravoslovni poskus “kaj plava in kaj potone.” Sledila je igra ribiča, ki z vode potegne različne vodne živali. Dejavnost so otroci zaključili ob potoku Trnava, kjer so si ogledali vodo v naravi.

SODELOVANJE SKUPINE PEDENJPED IN 1. RAZREDA OŠ SREDIŠČE OB DRAVI

V torek, 22. 3. 2022 smo “Pedenjpedi” in “prvarji” izvedli skupno srečanje, na katerem smo izdelovali voščilnice ob prihajajočem materinskem dnevu. Delali smo po korakih; od obrisovanja, izrezovanja do lepljenja na koncu. Otroci in učenci so med delom in igro sodelovali, se pogovarjali in se imeli lepo.

POMLADNA PRIREDITEV

Otroci skupine Pedenjped z vzgojiteljicama Petro in Polono, smo za vse otroke iz vrtca pripravili prireditev s prihodom deklice Pomladi. Videli smo zvončke, trobentice, vijolice, pikapolonice, metuljčka, ptičke in tudi čebelice. Tako smo obeležili prvi pomladni dan.

ČIŠČENJE OKOLJA

V okviru čiščenja okolja v Občini Središče ob Dravi, smo veliki in mali iz Vrtca Navihanček, očistili okolico vrtca in šole že v četrtek in petek. S tem smo prispevali k lepšemu izgledu okolja in prijetnejšemu bivanju v našem kraju.

SODELOVANJE Z ZDRAVSTVENIM DOMOM ORMOŽ

V skupinah v vrtcu in šoli nas je obiskala izvajalka zdravstvene vzgoje s Centra za krepitev zdravja Ormož. Izvedli smo delavnico z naslovom “Raziskujmo svoje telo.” Medicinska sestra Marjana nam je na prijazen in primeren način prikazala naše organe in okostje. Srečanje smo sklenili s pesmijo in plesom.

GREGORJEVE LADJICE SO ZAPLAVALE PO TRNAVI

V petek, 11. 3. 2022, na dan pred gregorjevim, smo vzgojiteljice in otroci vseh skupin izdelali ladjice, ki smo jih spustili po Trnavi. V njih je bilo tudi sporočilo, na katerega odziv že nestrpno čakamo.

DAN ŽENA

Na dan vseh žensk – v torek, 8. 3. 2022, smo se vse skupine otrok odpravile po Središču, kjer smo mimoidočim ženskam in zaposlenim v različnih dejavnostih delili rože iz papirja. Odziv vseh žensk je bil presenečenost in hvaležnost.

PUSTNI TOREK

Na pustni torek, 1. 3. 2022, so se vse skupine otrok z vzgojiteljicami odpravile na mimohod pustnih mask po Srediških ulicah in trgu.

PUSTNI PONEDELJEK V VRTCU

V ponedeljek, 28. 2. 2022, na predpustni dan, je bilo v našem vrtcu zelo veselo, predvsem pa je zelo lepo dišalo. Vzgojiteljice so otrokom pripravile različne dejavnosti. Od plesa v maskah, do likovnega ustvarjanja in izdelave ter cvrenja krofov. Slednje so na koncu tudi poskusili.

LUTKOVNA PREDSTAVA “BOBEK KROFEK”

V petek, 25. 2. 2022, so nam vzgojiteljice Helena, Monika in Katja P. pripravile lutkovno predstavo z naslovom Bobek krofek. V predstavi smo videli kako sta babica in dedek cvrla krof ter kako sta na koncu ostala brez njega.

OBISK KURENTOV

V četrtek, 24. 2. 2022, so nas v vrtcu in šoli obiskali kurenti Etnografskega društva Kurent Ptuj. Bilo je veselo in glasno.

REZ TRTE

Ker pomlad že toplo trka na vrata, smo skupina Pedenjped s pomočjo Filipove babice, v petek, 18. 2. 2022, v vrtcu opravili rez trte.

Gospa Irena nam je najprej pokazala in povedala katere pripomočke je prinesla s seboj, potem pa pričela z rezom. Otroci so ji ves čas pomagali in odvažali odpadne vejice.

Gospe Ireni Pajek se najlepše zahvaljujemo za sodelovanje!

PREŠERNOVA PRIREDITEV

Vzgojiteljice Helena, Katja P., Anita, Monika in Polona, smo za otroke vseh skupin, v torek, 15. 2. 2022, pripravile prireditev z naslovom “O dečku, ki je pisal pesmi.”

Prikazale smo otroštvo Franceta, njegovo ljubezen do domačih živali, poučevanje doma, odhod Franceta v Ljubljano, Franceta v šoli in njegovo pisanje. Otroci so lahko videli tudi prevzetno Julijo in Urško iz zgodbe Povodni mož. Na plesu se nam je pridružil še pravi povodni mož.

Pogovorili smo se tudi o slovenskih simbolih – zastavi, grbu in himni.

USPEH SKUPINE PEDENJPED NA USTVARJALNEM NATEČAJU

Skupina Pedenjped je pod mentorstvom vzgojiteljice Polone Rotar Marčec sodelovala na Ustvarjalnem natečaju Občine Turnišče 2022. Nagrajen likovni izdelek je bil delo Neže KRANJČEC, s katerim je dosegla 2. mesto v kategoriji predšolski otroci.

ČESTITKE VSEM!

OBISKAL NAS JE DIMNIKAR DAVID

V petek, 4. 2. 2022, nas je v vrtcu obiskal dimnikar. Povedal nam je nekaj o nastanku poklica dimnikar, o poklicu dimnikar danes in pokazal nekaj svojih pripomočkov za delo.

OBISK LOVSKEGA DOMA IN LOVCEV

V petek, 28. 1. 2022, smo se že zjutraj odpravili v Lovski dom Središče ob Dravi, kjer domuje Lovska družina Središče. Tam sta nas pričakala lovca Željko in Goran Kristofić, ki sta nam povedala in pokazala veliko zanimivega.

DNEVI BREZ IGRAČ V MESECU JANUARJU

Petki v mesecu januarju so bili v našem vrtcu rezervirani za “dneve brez igrač.” Namesto kupljenih igrač so se otroci že od jutra igrali in ustvarjali z nestrukturiranim materialom – časopisni papir, karton, zamaški, pokrovčki, gumbi, blago …

IZLET V ORMOŽ

Otroci in zaposleni skupin Radovedne bučke in Pedenjped, smo se v četrtek, 20. 1. 2022, odpravili z avtobusom v Ormož. Ogledali smo si Glasbeno šolo Ormož in Razstavo v Grajski pristavi Ormož.

 OBISKAL NAS JE PISMONOŠA DEJAN

V sklopu dejavnosti »Mali poklici z velikim pomenom«, nas je v petek, 14. 1. 2022, kot prvi obiskal pismonoša oz. »poštar« Dejan.

Obiskal je vseh 5 skupin vrtca in nam predstavil svoje delo. Pokazal nam je kako je oblečen, povedal s čim se je pripeljal, kaj nam pripelje domov … Otroci so ga z zanimanjem poslušali in mu vedeli tudi marsikaj povedati.

K najstarejšim trem skupinam je prinesel tudi pravo pismo od otrok. Skupina Bibe in Lunice so napisali pismo Prijateljem, skupina Prijatelji Radovednim bučkam in skupina Radovedne bučke Pedenjpedom. Tako smo tudi v praksi videli kako poteka delo poštarja.

VOŠČILO OB PRAZNIKIH

Vsi upi in želje, ki v srcih živijo,
naj se v prihodnjem letu Vam izpolnijo.
Vse dobro v prihajajočem letu
Vam in vašim najdražjim želimo

OTROCI IN ZAPOSLENI VRTCA NAVIHANČEK

OBISKAL NAS JE DEDEK MRAZ

V sredo, 22. 12. 2021, nas je obiskal drugi dobri mož v mesecu decembru – dedek Mraz. Obiskal je vse skupine otrok v vrtcu, nazadnje pa še skupino v šoli in 1. razred. Vsi otroci so prejeli darila za domov in skupinsko darilo za igralnice vrtčevskih skupin. Dedku Mrazu smo se na koncu zahvalili, mu zapeli pesmico in se poslovili do naslednjega leta. 

BABICA ZIMA NA OBISKU

V torek, 21. 12. 2021, na prvi zimski dan je bilo v vrtcu prav posebno. Obiskala nas je babica Zima, ki je seboj prinesla veliko veselja in snežink. Predstavili so se nam tudi otroci, ki obiskujejo interesni dejavnosti folklora in plesne urice. Otroci skupine Radovedne bučke, ki obiskujejo plesne urice so nam pripravili glasbeno pravljico “Kako so živali prihajale k babici Zimi po topla oblačila.” Videli smo medvede, ptičke, miške, veveričke in volkove. Za konec pa so nam otroci še zaplesali. Otroci skupine Pedenjped, ki obiskujejo folkloro pa so se nam predstavili z ugankami, petjem in plesom Mi se imamo radi.

Tako smo veselo zaključili prvi zimski dopoldan. 

OBISKAL NAS JE PRVI DOBRI MOŽ 

Miklavževanje v vrtcu

Na miklavževo jutro, 6. decembra, je otroke vrtca obiskal Miklavž v spremstvu angelčka in parklja. Otroci so Miklavžu zapeli priložnostno pesem, prejeli so darila in obljubili, da bodo pridni – vsaj do naslednjega leta. Otroke skupine Pedenjped, ki pa so pridno plavali v bazenu Ormož, so darila pričakala v igralnici. 
 
 
 

POMAGALI SMO PRI OKRASITVI OBČINSKE SMREKE

V VRTCU SMO POSTAVILI SMREKO, OKRASILI PA SMO TUDI OKOLICO

NARAVOSLOVNI DNEVI V VRTCU

Vzgojiteljice smo se udeležile izobraževanja Matematika in naravoslovje v vrtcu malo drugače v okviru projekta MUNERA, ki ga je izvedla Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer.
V vseh skupinah smo izvajale naravoslovne poskuse. Otroci so spoznavali zakaj rož ne zalivamo z morsko vodo ali kdaj vzklije fižol, čistilne naprave, barvila in pline.

Ob že znanem vsakoletnem tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki ga obeležujemo v mesecu novembru, smo se v vrtcu Navihanček odločili, da pripravimo še prleški zajtrk. Prleški zajtrk je bil sestavljen iz kruha, zobla, mesa s tunke, murkov z dodatkom domačega čaja.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK – 19. 11. 2021

Tudi v našem vrtcu smo obeležili tradicionalni slovenski zajtrk. Za kruh je poskrbela krajevna pekarna Prosnik, mleko in maslo je iz ekološke kmetije Plohl iz Cerkvenjaka, jabolka so s kmetije Hržič, med pa od krajevnega čebelarja Borisa Borka. Po zajtrku smo skupaj zapeli tradicionalno pesem Čebelar.

Podali smo se na sprehod in si ogledali naravno okolje projekta Čebele in ptice (Bregača).

Sodelovali smo v projektu “Jesenske okrasitve 2021”, ki ga je organiziralo Turistično društvo Središče ob Dravi.  Tako smo v mesecu septembru postavili na ogled našo “Tetko jesen”, strašilo na gugalnici, buče smo tudi porisali, ter papirnate obesili na drevesa. Sodelovali smo vsi, tako majhni kot veliki. 

Za fotografijo naše “jesenske okrasitve” smo prejeli največ “všečkov” in tako postali zmagovalci natečaja. Za to se vam otroci in zaposleni vrtca iskreno zahvaljujemo, da ste glasovali za nas in nam pomagali zmagati.

TEDEN OTROKA

RAZIGRAN UŽIVAJ DAN  (4. – 8. OKTOBER 2021)

PONEDELJEK

Prvi dan smo se razigrani odpravili v pisan gozd, ki nas je očaral s svojo jesensko idilo. V njem smo se razgibali, opazovali gozdna tla, poslušali šelestenje listja, tipali drevesna debla in nabirali plodove, ki nam jih gozd ponuja.

TOREK
Najprej smo se skupaj ogreli, potem pa krenili novim dogodivščinam naproti. Na poti okrog vrtca so nas čakale naloge, ki smo jih s skupnimi močni uspešno premagali. Zbudili smo zmaja, dobili smo čarobne palice, reševali gnezdo z jajci, preplezali goro, ter prečkali potok.

 

 

 

 

SREDA

Čas za pravljice. Spoznali smo kužka, ki je zbiral poljubčke.  Prisluhnili smo pravljici o medvedku, ki je iskal svojo dudo, ter si pogledali živali, ki so na gozdni jasi našle zrcalce. Na koncu pa smo prisluhnili zgodbi o jablani, ki si je želela jabolka.

 

ČETRTEK

Glasbeno plesno ustvarjalno dopoldne.

PETEK
Teden otroka smo zaključili s kostanjevim piknikom, manjkala pa niso niti pečena jabolka.

 

OBISK TETKE JESENI

Tudi letos smo sodelovali na “množičnem teku otrok”, ki ga v okviru dneva slovenskega športa pripravlja atletska zveza Slovenije. S to akcijo spodbuja otroke k prvim atletskim korakom in želi ozavestiti sodelujoče o pomenu zdravega načina življenja.

 

 

 
 
                                                                        
 
 
 
 
                     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


(Skupno 6.377 obiskov, današnjih obiskov 1)