Že tretjo leto zapored uživamo v raznovrstnih medgeneracijskih aktivnostih ter se obenem trudimo obdržati naziv SIMBIOZA ŠOLA oziroma letos na novo poimenovan SIMBIOZA SKUPNOST.

Cilj nam je, da svoje učence vzgajamo v duhu medgeneracijske solidarnosti, vzajemnega spoštovanja, prenosa znanja med generacijami in predvsem nesebične pomoči sočloveku.

Tako smo v letošnjem šolskem letu, ko smo še bili v šoli, izpeljali nekaj medgeneracijskih aktivnosti.

Prvi od teh je bil Dan ustvarjalnih dejavnosti pri katerem so sodelovali starejši občani Središča ob Dravi. Učenci so tako spoznali rokodelce, se seznanili z njihovim delom, spoznali izdelke in se tudi sami preizkušali v rokodelskih spretnostih. Rokodelci so učencem predstavili pletenje košare, klepanje kose, izdelovanje metle ter umetnega cvetja. S tem smo želeli prepoznati in ohranjati rokodelsko kulturno dediščino ter širiti tradicionalna in sodobna rokodelska znanja in veščine.

Pri naslednji medgeneracijski dejavnosti smo po razredih z učenci ustvarjali lepe misli, spodbude, sporočila, pozdrave, zgodbe, risbe, …, namenjene starostnikom, ki prebivajo v domovih za starejše občane. Pošta Slovenije pa je (ob svetovnem dnevu pošte) poskrbela, da so nastala dela učencev prišla v prave roke. S tem smo vsaj nekaterim starostnikom polepšali njihov vsakdan, prekiniti osamljenost in pričarati nasmeh na obrazu, v teh težkih časih.

Aktivno pa smo se pri projektu pridružili tudi k sooblikovanju Knjižice receptov. Tako smo pozvali starejše generacije našega kraja, da so z nami podelili svoje najljubše recepte, ki smo jih posredovali Simbiozi Skupnosti. Le-ti bodo oblikovali knjižico z recepti in tako približali znane okuse medgeneracijskega druženja, domačnosti in topline. Knjižica bo brezplačna in dostopna vsem. Na ta način pa bomo lahko vsi pred prazniki izbirali med različnimi jedmi. Pričarali si bomo lepe in okusne praznike, četudi bomo narazen od naših najljubših.

Še naprej želimo krepiti medgeneracijsko sodelovanje v lokalnem okolju in prenašati pozitivne zglede na mlade generacije, ob tem pa vseskozi delovati družbeno odgovorno.

Breda Munda, koordinatorica projekta

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)