TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK – 18. november 2011

 

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tudi na naši šoli in v vrtcu smo se v petek, 18. novembra 2011, pridružili vseslovenskemu projektu TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, v katerem je sodelovalo 828 osnovnih šol in 707 vrtcev.  Ta dan so v šoli in v vrtcu potekale raznolike vzgojno-izobraževalne aktivnosti.

V šoli so učenci najprej prisluhnili nagovoru ravnateljice Jasne Munda in župana Jurija Borka, čemur je sledilo predavanje Bojana Mlakarja iz Kmetijsko svetovalne službe Ormož o zdravi prehrani, o pravilni pridelavi hrane in o oskrbi z doma pridelano hrano.

Sledil je bogat zajtrk, ki je obsegal vsa živila domačega izvora: črni kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Učencem je bila zanimiva posoda za mleko, s katero so pripeljali mleko naravnost s kmetije.

Učenci od 1. do 6. razreda so dan nadaljevali z različnimi vsebinami, ki so bile povezane s prehrano: šestošolci so si ogledali pridelavo mleka na kmetiji Čavničar na Grabah, sestavljali prehransko piramido, si pripravili zdrav polnovreden obrok, se srečali s čebelarjem in spoznali njegovo delo, si ogledali film o slovenski avtohtoni čebelji pasmi kranjski čebeli ali kranjski sivki, se naučili »čebeljega« plesa ter likovno in literarno ustvarjali. Četrtošolci so izdelali pisane panjske končnice in jih razstavili v šoli.

V vrtcu so dan začeli s tradicionalnim zajtrkom. Nato jih je obiskal domači čebelar Franček Štampar in jim na zanimiv način približal čebele, med in delo čebelarja. Dve skupini otrok sta obiskali še kmetijo Rakuševih v Obrežu.

Živila za tradicionalni slovenski zajtrk so podarili domači čebelarji iz čebelarskega društva, kmetija Rakuša iz Obreža, sadjarstvo Hržič iz Velike Nedelje, podjetji Žito in Pomurske mlekarne ter župan Jurij Borko.

Pri izvedbi akcije je sodelovala tudi Kmetijska svetovalna služba Ormož.

Verjamem, da bo projekt pripomogel k dvigu zavedanja otrok o pomenu zajtrka, o pomenu lokalne pridelave in predelave hrane, o pomenu kmetijstva in čebelarstva, o pomenu zdrave prehrane, o pomenu gibanja, o pomenu ohranjanja čistega okolja in poudaril pomen poklicev, ki so s tem povezani.

Hvala vsem, donatorjem, delavcem šole in ostalim, ki ste sodelovali pri izvedbi tega projekta, za vaše sodelovanje in pomoč.

Jasna Munda, ravnateljica

nekaj utrinkov si lahko ogledate

TUKAJ

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)