SKK_LOGOTI

Dragi obiskovalec, dobrodošel med “brigadirji”.

Tukaj nastajajo zapiski o nekaterih dejavnostih programa Besedna brigada, ki se jih lotevamo v okviru projekta SKK. Vabljen k ogledu.

SKK = Sigurno Kakovosten Karakter 🙂

P. S.:

Več informacij o projektu najdeš na dnu strani.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

POTI OD MENE K TEBI

ZAKLJUČNA PRIREDITEV PROJEKTA DVIG SOCIALNEGA IN KULTURNEGA KAPITALA

prireditev Dvig SKK_1 Prireditev Dvig SKK_2

V petek, 12. junija 2015, so otroci in učenci štirih zavodov, vključenih v projekt za dvig socialnega in kulturnega kapitala, združili moči in se predstavili na ormoškem grajskem dvorišču. Na prizorišču dogodka so izvajalci projekta na ogled pripravili razstavo Poštar’c – pisem in ostalih izdelkov (risbic, posnetkov, daril …), ki so si jih otroci in učenci med sabo izmenjevali vsak mesec. Enourno prireditev z imenom Poti od mene pa so sestavljale raznolike točke: otroci dveh najstarejših skupin VIZ Ormož so zapeli dve pesmi in prikazali gibalne igre, učenci OŠ Sveti Tomaž so odigrali lutkovno predstavo Zajček išče mamico, njihova tretješolka pa je zapela pesem Sreča na vrvici, zaplesala in zapela sta tudi folklorna skupina in pevski zbor OŠ Stanka Vraza Ormož, s plesom in skečem pa so se predstavili učenci OŠ Središče  ob Dravi. Prireditev so suvereno povezovali kar otroci in učenci sami ter gledalcem tako predstavili poti, ki so jih spletli v tem letu.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

ČAJANKA  S PREKMURSKIM NADIHOM

zaključek bralne značke

V petek, 22. maja, smo na šoli priredili že tradicionalno čajanko. Tokrat smo nanjo povabili prekmurskega književnika Ferija Lainščka. Med pogovorom ob čaju nam je predstavil svoje življenje in nekaj knjig, šolski knjižnici pa je podaril slikanico o kužku Goldiju.

Za učence od 6. do 9. razreda, ki so opravili Bralno značko, smo na isti dan organizirali literarno delavnico, ki jo je izvedla gospa Marijanca Korotaj iz Mladinskega centra Ormož.

Za zaključek dneva je poskrbel šolski gledališki klub – Anja Raušl, Larisa Maček, Lina Horvat in Špela Majcen Sok so zaigrale predstavo Trije prašički malo drugače.

……………………………………………………………………………………………………………………………..

NOČ BRANJA “S KNJIGO SPAT”   banner_nočknjige

P1150214 P1150238 P1150251 P1150303 P1150277 P1150301

Naša noč branja je bila polna presenečenj. Učenci so si najprej ustvarili unikatne domišljijske klobuke, nato pa smo se spremenili v slovenske pravljične junake. Namesto učencev so se na pravljični nočni pohod podali Mački Muriji in Muce Mace, Pehte, Čarovnice Mici, miške iz Pekarne Mišmaš, Kekci, Mojce Pokrajculje in slepe Mojce … Pot nas je vodila od enega navodila do drugega, zaključili pa smo jo pri šolskih Knjigbežnicah. Po izboru in razglasitvi najboljših likov smo se zabubili v spalne vreče in se z lučko še pozno v noč družili s knjigo (in drug z drugim).

…………………………………………………………………………………………………………………………….

V ORMOŽU SO NAS GOSTILI OTROCI VRTCA

V Ormožu so nas gostili petletniki VIZ Vrtec Ormož. Razkazali so nam nove prostore knjižnice, sprejeli pa so nas tudi v muzeju, kjer smo si ogledali njihovo zbirko, nato pa ustvarjali v delavnici.

22042015797 22042015801 22042015804

22042015794 22042015796

…………………………………………………………………………………………………………………………….

GLASBENI KLJUČ ODKRIVA MLADE TALENTE

V oddaji Glasbeni ključ, ki so jo začeli snemati v Središču ob Dravi, so se predstavili tudi učenci naše šole. Eni so igrali na inštrumente, štiri točke pa so bile pevske. Tako smo lahko na kabelski televiziji KTV Ormož poslušali petje Ane Zemljič iz 1. razreda, Ane Rihtarič in maje Lazar iz 3. razreda, Jane Jelovica in Teje Cimerman iz 6. in 7. razreda, pa tudi Žane Kuharič in Zite Škorjanec, ki obiskujeta najstarejšo skupino središkega vrtca. S svojimi inštrumenti pa sta se predstavila še Nejc Cuk in Anja Raušl.

DSC_6456

V sami oddaji so gledalci za “glasbeni ključ” izglasovali Žano Kuharič in Zito Škorjanec, preko telefonske linije pa sta največ glasov prejeli Jana Jelovica in Teja Cimerman.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

DAN ZA SPREMEMBE PO NAŠE

V soboto, 28. marca 2015, je potekal že 6. Dan za spremembe, s katerim Slovenska filantropija opozarja na potrebo po spremembah. Namen letošnjega dneva je bil “spomniti ljudi na pomembno vrednoto, solidarnost”. Tako so po celi Sloveniji potekale različne akcije. Več o tem si lahko preberete tukaj: http://www.prostovoljstvo.org/aktivnosti/dan-za-spremembe

Dan za spremembe smo želeli obeležiti tudi na naši šoli. V ponedeljek, 30. marca, smo tako organizirali dopoldansko delavnico za učence, ki jo je pomagal izvesti ZRC Bistra Ptuj, in popoldansko delavnico, ki je bila namenjena medgeneracijskemu druženju otrok in staršev/starih staršev. Oba dogodka je povezovala rdeča nit – ponovna uporaba (“reuse”, “recycle”, “upcycle”).

*Utrinki z dopoldanske delavnice »Odgovorno ravnanje z odpadki« v izvedbi ZRC Bistra Ptuj (za učence od 2. do 5. razreda)

IMG_7649 (Medium) IMG_7685 (Medium)IMG_7651 (Medium)IMG_7665 (Medium)IMG_7657 (Medium)IMG_7670 (Medium)

*Utrinki s popoldanske delavnice »Reciklirana velika noč«v izvedbi učiteljic Vojke Havlas in Tatjane Podgorelec Strelec (za učence in starše)

P1130992 (Medium) P1130998 (Medium) P1150006 (Medium) P1150009 (Medium) P1150016 (Medium)

Na predpraznični delavnici so učenci s pomočjo staršev izdelali volnena jajca in velikonočne košarice ter prenovili babičino shrambo (oblekli kozarce za vlaganje, plastične steklenice predelali v uporabne predmete).

Veseli smo, da smo skupaj ustvarjali (spremembe)!

…………………………………………………………………………………………………………………………….

GREMO SE GLEDALIŠČE – stopimo na oder

Scenarij naših učenk je izdelan, dekleta že pridno vadijo svoje vloge.

P1130592 (Medium)

Za nasvete in pomoč, kako dodelati karakterje in igro, smo prosili igralko Urško Vučak. Nasmejali smo se, odnesli pa tudi kopico idej, ki nam bodo prišle prav, ko bomo stopili na oder.

P1130594 (Medium)  P1130632 (Medium)

…………………………………………………………………………………………………………………………….

FOTOGRAFSKI  NATEČAJ: ZAKLADI OTROŠTVA

Na OŠ Središče ob Dravi smo že tretje leto organizirali fotografski natečaj v času tedna otroka, tokrat na temo Zakladi otroštva.

Komisija, sestavljena iz dveh učiteljev in ene učenke, je med prispelimi izbrala tri najboljša dela, ki so bila kakovostna, skladna z izbrano temo in izvirna.

Tretje mesto je dosegla fotografija prvošolke Tjaše Rubin z naslovom Taček.

tretje

Na drugem mestu je pristala fotografija Prijateljstvo učenk 9. razreda: Lee Medik, Nike Polak in Lare Terbuc.

drugo

Zmagovalno fotografijo Zaklad otroštva je posnel učenec Matic Habjanič, učenec 1. razreda. V opisu je pojasnil, da je na fotografiji sestrica, ki rada pleza.

prvo

Vse fotografije, ki so prispele na natečaj, bodo zbrane v brošuri. Ta bo potovala po razredih, učenci pa bodo fotografije lahko komentirali in z všečki izbrali najljubšo.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

BOŽIČNO-NOVOLETNI BAZAR

Tudi v letošnjem prazničnem decembru je cela šola pripravila božično-novoletni bazar za krajane Središča ob Dravi. Učenci so na tehniškem dnevu izdelali različne dekorativne in praktične predmete ter pripravili stojnice, na dan prireditve pa izdelke ponujali za prostovoljne prispevke. Te smo namenili za učence in šolski sklad.

DSC_4970 (Medium)

…………………………………………………………………………………………………………………………….

V SREDIŠČE OB DRAVI SO PRISPELE KNJIGOBEŽNICE

knjiga

V želji po promociji branja smo se priključili zanimivemu slovenskemu projektu z imenom Knjigobežnice. Gre za skupino, ki spodbuja izmenjavo knjig med bralci. Hiške s knjigami, ki delujejo na principu »eno dam, eno vzamem«, so postavljene že po večjem delu Slovenije. Več informacij o skupini najdete na Facebooku – vtipkajte Knjigobežnice.

P1130542 (Medium)

Naša hiška za izmenjavo knjig (izdelali so nam jo prav za ta namen, mi pa smo jo še okrasili) je postavljena v prostorih šolske avle. Nekaj knjig smo vanjo že nastavili.

In pravila izmenjave?

E n o   d a m  …

Vsak lahko v hišici pusti knjigo, vanjo pa doda kratko sporočilo. Listek za sporočilo najdeš v hiški za izmenjavo knjig.

  e n o   v z a m e m .

 Vsak, ki bo iz hišice vzel knjigo, se podpiše na tablo ob hiški.

………………………………………………………………………………………………

PRVI BRALNI ČETRTEK

Na prvem “bralnem četrtku” smo najprej izvedli bralne urice za mlajše, nato pa še bralni klub za starejše učence.

K sodelovanju smo povabili Knjižnico Franca Ksavra Meška Ormož, kjer so nam pomagali izbrati primerne knjige in nam jih tudi posodili. Učenci prvega VIO so pregledali slikanice in tisto, ki je požela največ občudovanja, tudi prebrali. Nato smo poustvarjali in si po principu nadaljevanja izmislili zgodbo o središki šoli.

P1130525 (Medium) P1130532 (Medium)

Starejši učenci so tematiko srečanj izbrali že prej – tokrat smo razmišljali o ljubezni. Vsi pa smo svoje najbolj iskrive misli shranili v knjižico “Četrtkove misli”.

P1130531 (Medium)

………………………………………………………………………………………………

GREMO SE GLEDALIŠČE

S štirimi učenkami smo se v tem letu lotili gledališkega projekta: starejši dekleti sta priredili eno izmed klasičnih pravljic in jo zapisali v obliki scenarija, zdaj nas čaka še izdelava kostumov ter kulis. K sodelovanju pa smo povabili tudi igralko Urško Vučak, ki nam bo igro pomagala dodelati.

P1130253 (Medium)

………………………………………………………………………………………………

TUTORSTVO JE FAJN

P1130420

Spoznavna srečanja tutorjev smo zaključili. Med drugim je nastal kolaž portretov vseh, ki se bodo med letom družili in si pomagali. Osmošolci so ugotovili, da je čisto fajn biti tutor, učenci 1. razreda pa so navdušeni na “velikimi prijatelji”.

P1130431

………………………………………………………………………………………………………………………………….

KONFERENCA O PARTICIPACIJI OTROK IN MLADOSTNIKOV

V četrtek, 13. 11. 2014, so Državni zbor zavzeli mladi parlamentarci – učenci in dijaki, ki so se udeležili konference o participaciji otrok in mladostnikov. Z dogodkom so obeležili 25 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah.

P1130392 P1130393

Konference sta se udeležili tudi naši devetošolki Lea Medik ter Nika Polak. Mladim razpravljavcem sta se med drugimi pridružila tudi Karl Erjavec in predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi vodil tretji del razprave (o participaciji otrok in mladih na področju političnih pravic). Pahor je razpravo mladih ocenil kot zelo zrelo in strpno, izrazil je tudi pozitivno presenečenje nad sposobnostjo argumentacije navzočih.

1

………………………………………………………………………………………………

BRIGADIRNIK

V sklopu projekta SKK, ki smo ga na naši šoli poimenovali Besedna brigada, smo začeli oblikovati knjižico, v katero bomo vpisovali aktivnosti, ki se jih bodo učenci udeležili. Zaenkrat si lahko ogledate, kako so nastajali osnutki, kmalu pa bomo predstavili tudi končno verzijo našega Brigadirnika.

P1130365

…………………………………………………………………………………………………………………………

POČITNIŠKA USTVARJALNICA: ČAROVNIŠKA ZABAVA

P1130358

Med jesenskimi počitnicami smo za učence pripravili čarovniško zabavo z delavnicami. K sodelovanju smo povabili člane Društva prijateljev mladine Ptuj, kot prostovoljka pa se nam je pridružila tudi učenka 6. razreda. Male čarovnice in čarovniki so si izdelali čarovniški klobuk in čarobno paličico, porisali pa smo jim tudi lička. Potem smo izrekli samo še: “Abrakadabra!” in zabava se je lahko začela.

P1130304 P1130313

P1130345 P1130308

…………………………………………………………………………………………………………………………………

STOPIMO V MEŠKOV SVET

Ustanove, ki sodelujemo v projektu Dvig SKK, smo se v petek, 24. oktobra 2014, ponovno srečale na OŠ Sveti Tomaž, kjer so organizirali prireditev ob 14o. obletnici rojstva rojaka Franca Ksavra Meška. Program je vseboval kulturni del, ogled spominske plošče, kjer je nekoč stala njegova domačija, in Meškove zapuščine ter projekcijo filma Najdenček, ki je nastal po pisateljevi literarni predlogi.

phoca_thumb_l_dsc_1645

P1130220-1

……………………………………………………………………………………………..

DAN ŠOLSKE KNJIŽNICE

V torek, 21. oktobra 2014, smo se na OŠ Središče ob Dravi priključili vseslovenskemu mesecu šolskih knjižnic. Na ta dan smo k sodelovanju vabili učence, otroke vrtca, delavce šole in tudi starše.

P1130157

Posamezni razredi so tako v knjižnici izvedli uro pouka – eni so iskali informacije, drugi pa se naučili rokovati s slovarji v knjižni obliki. Pridružili so se nam tudi otroci vrtca in se ob izposoji knjig udeležili še bralne urice s pravljico Tom! Kje se skrivaš? Za ta namen smo pripravili tudi posebej oblikovano knjižico s simbolom sove, kamor so učenci zapisali svoje vtise in ugotovili, da je bil obisk knjižnice koristen in zanimiv.

Zaradi sovpadanja tematike smo na isti dan v knjižnici pripravili delavnico iskanja po sistemu Cobiss za nadarjene učence.

P1130206

Po pouku smo organizirali Tržnico besed, na kateri smo podarjali in izmenjevali rabljene, a nepoškodovane knjige naših učencev in njihovih staršev. Trgovalo je približno 40 oseb, izmenjali pa smo več kot 50 knjig za otroke in odrasle. Tistih nekaj, ki niso našle novih lastnikov, pa bomo v prihodnjem mesecu umestili v »odprto knjigarno« za izmenjavo knjig, ki jo v Sloveniji že poznamo kot projekt Knjigobežnice.

P1130181 P1130199

Cilj dneva – osmisliti šolsko knjižnico kot prostor učenja, sprostitve in druženja – smo dosegli. Z brezplačno izmenjavo knjig pa smo naredili tudi korak naprej k spodbujanju kulture branja.

……………………………………………………………………………………………

POVABIMO DEDKE IN BABICE …

V sredo, 15. oktobra, so učenci 7. razreda v šolo povabili svoje dedke in babice na rekreacijo telesa in duha. Povabilu se je odzvala večina babic, pridružil pa se jim je tudi en dedek. Najprej sta dve generaciji posedeli ob kavi in piškotih – vnuki so navzočim predstavili svoje stare starše in obratno, nato so se družinski timi pomerili v preprosti igri tri v vrsto. Druženje so  nadaljevali v športnem duhu pri skupni rekreaciji.

P1130110 - Kopija

……………………………………………………………………………………………………………………………..

KAKO SO PRVARČKI SPOZNALI SVOJE TUTORJE

Tutorstvo bo v tem šolskem letu na naši šoli zaživelo prvič. V tednu otroka smo izvedli prvo srečanje tutorjev (osmošolcev)  in njihovih malih varovancev iz 1. razreda. Ko so se spoznali in eden drugemu povedali nekaj o sebi, je bil led prebit.

P1130074 - Kopija

Naši najmlajši bodo tako izgubili strah pred “velikimi” učenci, osmošolci pa bodo dobili priložnost za socialno in osebnostno rast.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

ORIENTACIJSKI POHOD NA OŠ STANKA VRAZA

V Tednu otroka so učenci OŠ Stanka Vraza iz Ormoža povabili vrstnike iz Središča ob Dravi in Svetega Tomaža ter otroke iz ormoškega vrtca na drugo skupno druženje. Tokrat so (v mešanih skupinah) skupaj prehodili pot orientacijskega pohoda in med hojo ugotovili, da med njimi sploh ni nekih posebnih razlik.

orient3 (Medium) orient5 (Medium) orient2 (Medium) orient4 (Medium)

………………………………………………………………………………………………………………………………..

PRAZNIK BUČ

P1130005 (Medium)P1130012 (Medium)P1130044 (Medium)P1120981 (Medium)

Prvo skupno druženje vseh štirih zavodov, povezanih v projektu Dvig SKK, smo izvedli na središkem Prazniku buč. Poslušali smo zgodbo o buči debeluči in ustvarjali košarice ter razglednice, potem pa si ogledali proizvodnjo bučnega olja in bogato priložnostno tržnico. Z izdelki naših učencev se je na posebni stojnici predstavila tudi središka šola. Za sodelovanje se zahvaljujemo Turističnemu društvu Središče ob Dravi in središki oljarni, ki nas je gostila.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

PROJEKT DVIG SKK

Osnovna šola Središče ob Dravi je s programom Besedna brigada v šolskem letu 2014/15 začela izvajati projekt z naslovom Dvig socialnega in kulturnega kapitala v lokalnih skupnostih za razvoj enakih možnosti in spodbujanje socialne vključenosti, v mrežo pa so vključeni še Vrtec Ormož, OŠ Stanka Vraza Ormož in OŠ Sv. Tomaž.

Projekt izvaja Šola za ravnatelje, financiran pa je v okviru sredstev Evropskega socialnega sklada s sodelovanjem Ministrstva RS za izobraževanje, znanost in šport.

Koordinator projekta na šoli: Vojka Havlas

POT_PRAVLJIC

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)